Het coronavirus

Het Coronavirus: Hoe probeer ik ermee om te gaan?

Categorieen:Life, Persoonlijk

2 reacties

Iedereen heeft het erover: Het Coronavirus. Een nieuw virus dat eind vorig jaar in China is ontstaan. Dit virus heeft zich snel verspreid. Op 27 februari werd bekend dat de eerste persoon in Nederland is besmet met Covid-19 het Coronavirus, maar inmiddels is het aantal besmettingen flink opgelopen en zijn er al mensen overleden.

In dit filmpje van NOS op 3 wordt uitgelegd wat het virus inhoudt:


We kunnen niet meer om het Coronavirus heen.

Ik dacht in eerste instantie dat het wel mee zou vallen. Er werd gezegd dat je goed je handen moest wassen, je gezicht zo min mogelijk moest aanraken, geen handen schudden, in je elleboog moest niezen en bij een verkoudheid en met koorts thuis moest blijven. Mijn vriend moet verplicht thuiswerken en inmiddels zijn alle scholen, sportclubs en horeca dicht. Dit blijft zo tot 6 april. Ik vind het erg moeilijk om met alle veranderingen om te gaan, maar we moeten wel en ik heb er alle begrip voor, al baal ik er enorm van.

Ik zit al behoorlijk veel thuis door mijn handicap. Ons huis is fijn en ik houd van thuis zijn, maar het is nu te veel, het heeft invloed op mijn gevoel, ik word er niet leuker op zullen we maar zeggen. En net nu ik wil gaan beginnen met een Werk Fit traject en bezig ben met uit te zoeken wat ik wil qua werk, moet dat nu allemaal even wachten. Het is nu even niet anders.

Het Coronavirus zet alles op zijn kop

Ik had gehoopt dat alles zo lang mogelijk door ging op de normale manier. Dat gaat dus niet meer. Mijn vriend en zoon en ik zijn allemaal thuis. Andere activiteiten, zoals zwemles en sporten gaan ook niet door. Diverse afspraken en bijeenkomsten waar ik naar toe zou gaan zijn afgezegd. Ik hoop dat ik van het weekend nog wel naar een verjaardag kan, want dat is wel belangrijk voor ons, maar of dat door kan gaan, weet ik niet. Omdat de school dicht is, ontbreekt de structuur en is het nog niet duidelijk hoe mijn zoon eventueel les kan volgen de komende drie weken en hoe ik hem bezig kan houden.

Eind vorige week werd bekend dat men zoveel mogelijk vanuit huis moest werken en je grote bijeenkomsten met meer dan 100 personen moet vermijden, word er opgeroepen op sociale media om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ik ben van het weekend heel even naar Ikea geweest, omdat het nog kon. Ik denk dat dit de reden was voor veel mensen om uit eten te gaan of toch ’s avonds nog uit te gaan. Handig is het niet om te doen, goedpraten wil ik het ook niet, maar ik wil er mensen niet om veroordelen. Ik denk namelijk dat het een een primaire reactie is, vlucht gedrag en een soort manier om ermee om te gaan.

Hetzelfde geldt voor hamsteren, dat doet men uit angst. Al was ik in eerste instantie wel pissig omdat de halve supermarkt leeg was, toen we onze wekelijkse boodschappen gingen doen. Hamsteren is niet nodig, maar dat doet men dus omdat ze bang zijn. Het is wel goed om mensen bewust te maken van de gevolgen hiervan.


Hoe probeer ik met dat hele gedoe rondom het coronavirus om te gaan?

Zelf zal ik waarschijnlijk niet echt meer de deur uit gaan, behalve voor fysiotherapie en boodschappen. Wij voelen ons verder goed. We hebben geen last van verkoudheid of koorts en er is op dit moment geen sprake van een totale lockdown , waarbij niemand meer de straat op mag. Alleen is het niet verstandig om echt langdurig weg te gaan. Even naar buiten om een frisse neus te halen is wat anders vind ik.

De blog over de kunst van het thuiszitten is nu in eens heel erg actueel omdat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven. De volgende dingen wil ik zoveel mogelijk doen om structuur aan te brengen, de komende drie weken:

Lijstjes blijven maken

Lijstjes zijn erg belangrijk voor mijn zoon, zo weet hij wat hij op een dag allemaal moet doen. Zelf maak ik trouwens ook bijna elke dag wel een to do lijstje met alles wat ik die dag wil en moet doen. Dit helpt ons ook om de rust in huis te bewaren, bij veel onduidelijkheid en prikkels kan het mij en mijn zoon te veel worden en dat is alles behalve prettig. Vooral niet voor mijn thuiswerkende vriend.

Mijn vaste rituelen doen

Mijn ochtendroutine en avondroutine zijn erg prettig om zelf een vaste structuur te hebben, niet alleen handig onder normale omstandigheden, maar ook in onverwachte situaties zoals dit coronavirus. Het biedt houvast, veiligheid en voorspelbaarheid net als de lijstjes van mijn zoon.

Aftelkalender maken

Voor de zomervakantie maak ik altijd een soort planning, zodat mijn zoon weet wat we allemaal gaan doen. Zoiets wil ik nu ook maken voor de komende drie weken. Al weet ik nog niet precies wat er allemaal op moet komen te staan.

Thuis leuke dingen doen, met mijn zoon en vriend

Zoals Netflix kijken of iets lekkers bakken of een spelletje. Even de deur uit voor een frisse neus zou ook wel fijn zijn, maar hoe en wat precies, weet ik nog niet.

Mijn kind helpen met zijn werk voor school als dat nodig is.

Vanuit school zal er vast wel huiswerk worden gegeven. Hoe dat met de praktijkvakken gaat, weet ik niet, maar ik neem aan dat er wel huiswerk of iets dergelijks voor de schoolvakken wordt gegeven. Zelf wil ik aan de slag met mijn blog en mijn cursus Javascript en nog wat andere dingen doen.

Media beperken wat betreft het coronavirus

Er wordt in de media en op sociale media over bijna niks anders gepraat dan over het coronavirus. Om mezelf niet helemaal angstig of gek te maken wil ik niet de hele dag door op sociale media kijken of het nieuws kijken. Wel wil ik vandaag samen met mijn zoon het Jeugdjournaal terugkijken om hem goed te informeren over dit virus.

Tijd nemen voor mezelf

Als laatste is het denk ik ook goed om tijd voor onszelf te nemen. Drie weken met z’n drieën op elkaars lip in een huis is niet altijd even gezellig. Daarom is het belangrijk dat we allemaal tijd nemen voor ons zelf.

Deze blog is wat chaotisch omdat ik niet zo goed weet, waar we allemaal aan toe zijn en mijn hoofd nogal vol zit. Hoe het echt zal lopen allemaal, weet ik niet, er is nog veel onduidelijk. Hopelijk is de oplossing nabij en kunnen we door thuis te blijven en de wetenschap het virus indammen.

Afbeelding van Ad Adriaans via Pixabay.

2 gedachten over “Het Coronavirus: Hoe probeer ik ermee om te gaan?”

  1. Hoi Rosita,
    Wat een bizarre tijden hé! Wij zitten ook allemaal thuis en hebben een soort school setting bedacht. Er zijn allerlei Facebook groepen opgericht als: wat te doen met kids in coronatijd enzo. Misschien heb je daar wat aan voor tips. Volgensmij ben je al goed op weg met je lijstjes. Iets van structuur aanbieden in deze vreemde dagen is altijd fijn. Ik hoop ook dat het snel voorbij gaat. Veel gezondheid gewenst voor jullie!

    Beantwoorden
    • Ja het is allemaal heel raar inderdaad. Dankjewel voor je tip. Inmiddels hebben we ook al opdrachten van school, waardoor er nu meer structuur en duidelijkheid is en het een stuk beter gaat.

      Beantwoorden

Plaats een reactie