Opgeruimd en rust vs rommel en chaos

Opgeruimd en rust vs rommel en chaos

Categorieen:Life

Geen reacties

Ik deelde gisteren een oud artikel over prikkels en het zorgen voor een gezin. Er kwam een mooie reactie op. Het kwam er op neer dat deze persoon het voorheen, niet erg vind als het rommelig was in huis, maar sinds er een kind is dat er meer behoefte is aan een opgeruimd huis. Het zette me aan het denken: Waarom hebben sommige mensen (zoals ik) het liefst een opgeruimd huis en anderen het juist niet erg vinden of misschien wel prettig vinden als het wat rommelig is in huis.

Moet het per se opgeruimd zijn?

Van nature ben ik een rommelig persoon. Waar een ander prima kan functioneren in een rommelig huis, kon ik dat niet. Ik liet altijd mijn spullen slingeren, was van alles kwijt. Het belemmerde mij in mijn dagelijks leven. Zo heb ik in het verleden regelmatig mijn bankpas en OV-chipkaart moeten vervangen omdat ik deze kwijt was. Het scheelde wel dat ik eigenlijk nooit heel veel spullen heb gehad, waardoor het nooit een bende was. Tenminste toen ik op mezelf woonde, toen ik nog bij mijn moeder woonde was dat wel wat anders. Ik ervaar juist stress bij veel spullen om mij heen, het brengt extra prikkels met zich mee en ik raak het overzicht kwijt. Maar aan de andere kant houd ik wel gezellig, huis en geen kaal huis.

Hoewel ik wel heel veel behoefte heb aan een opgeruimd huis, vind ik ook dat een rommelig huis best moet kunnen, als men zich daar beter bij voelt. Ik denk dat veel mensen best veel behoefte hebben aan een opgeruimd huis. Niet voor niets zijn de boeken Opgeruimd! en Spark Joy van Marie Kondo erg populair en is deze blogpost over Flylady het meest gelezen artikel op mijn blog.

Voordelen van een rommelig huis

Een rommelig huis kan voor sommige juist erg inspirerend zijn. Mensen die rommelig zijn hebben minder stress om kleine dingen, zijn creatief en zijn niet perfectionistisch. Als je in een rommelig huis woont, wil het niet gelijk betekenen dat het een grote chaos is natuurlijk.

Voordelen van een opgeruimd huis

Een opgeruimd huis (of werkplek) geeft rust. Je ervaart minder prikkels en daardoor ervaar je ook minder stress. Het scheelt tijd en geld omdat je spullen snel kunt terugvinden en geen spullen opnieuw hoeft te kopen. Je hebt overzicht en je bent sneller klaar met opruimen en schoonmaken.

Minimalisme

Voor mij werkt een opgeruimd huis dus beter, maar ik begrijp ook wel dat mensen, die bijvoorbeeld iets verzamelen of een hobby hebben, waarvoor ze veel spullen nodig hebben, deze spullen graag om zich heen hebben. Het is alleen niet voor mij. Als ik schrijf over opruimen of minimalisme dan is dat bedoeld om mensen te inspireren die daar behoefte aan hebben en niet om te zeggen dat ik vind dat iedereen maar een opgeruimd huis moet hebben. Ik vind dat iedereen moet doen waar diegene zich prettig bij voelt en gelukkig mee is.

Ben jij een opgeruimd persoon? Of een rommelig persoon?

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Plaats een reactie