Thuiswerken en leren, zo ging dat de afgelopen dagen

Categorieen:Persoonlijk

1 reactie

Ineens is alles anders. Vanwege het coronavirus zitten we, net als veel mensen, thuis. Het virus heeft een grote impact op de samenleving, ook op ons. Veel mensen moeten thuiswerken, mijn vriend ook en de scholen zijn dicht, waardoor kinderen thuis schoolopdrachten moeten doen. Mijn zoon ook.

Het coronavirus houdt me erg bezig. Maandag schreef ik nog dat er een hoop onduidelijk was, inmiddels zijn we een paar dagen verder en is de meeste onduidelijkheid weg:

  • Op de fysiotherapie na, zijn alle afspraken afgezegd,
  • Mijn zoon krijgt elke dag opdrachten van school om thuis aan te werken, deze mailt hij naar zijn mentor.
  • De afspraak met mijn ambulant begeleider gaat ook door: we gaan beeldbellen via WhatsApp.
  • Mijn schoonmoeder blijft ook thuis, dat begrijp ik helemaal en ik wil ook dat ze dat doet. Daardoor hebben we nu tijdelijk geen hulp bij het huishouden, wat we eigenlijk heel hard nodig hebben, dus nu proberen we het maar zelf te doen.

Tot en met 6 april liggen de meeste dingen stil en het is nog niet bekend wat er daarna gaat gebeuren is nog niet bekend. Ik hoop dat het weer beter wordt en dat we het normale leven weer kunnen oppakken, maar of dat gaat gebeuren? Ik denk het niet.

Thuiswerken en schoolopdrachten maken

Voor mijn zoon maken we elke dag een lijstje, waarop staat wat hij elke dag moet doen en hoe laat hij bijvoorbeeld moet vertrekken naar school. In plaats van hoe laat hij moet vertrekken naar school, staat er nu van hoe laat hij aan zijn schoolopdrachten moet werken.

Mijn zoon zit in het eerste jaar van een praktijkschool. De school vraagt de leerlingen om elke dag van 9:00 uur tot 12:00 uur om thuis te werken aan opdrachten voor school. De mentor is dan ook telefonisch bereikbaar of via WhatsApp voor vragen. Dit vind ik superfijn, want dit geeft structuur en de rest van de taken van mijn zoon plannen we daarom heen.

Drama

Maandag ging het nog best goed. Het was wel heel erg wennen en erg onduidelijk wat er allemaal ging gebeuren, maar na de mail met het plan van aanpak van de school en nadat mijn zoon en ik samen de speciale uitzending van het Jeugdjournaal hadden gekeken, ging het stukken beter.

Dinsdag was het een groot drama. De opdrachten waren heel duidelijk, maar omdat mijn zoon en ik allebei moeite hebben met plannen en organiseren hebben, was het een grote chaos. Ik moest mijn zoon contant aansturen en kwam niet aan mezelf toe. Mijn vriend moet thuiswerken en had enorm veel last van ons. Uiteindelijk is het wel gelukt om de opdrachten voor het vak rekenen wel te maken. Verder realiseerde ik me ook dat mijn schoonmoeder ons nu even niet kan helpen, wat ik heel goed begrijp en dat we zelf het zware huishoudelijke werk moeten doen. De emoties liepen nogal hoog op die dag, erg vermoeiend.

Het ging stukken beter

Woensdag ging het eigenlijk heel erg goed! Ik wilde in eerste instantie #SchoolScrum eens uitproberen. Dit is bedacht door de dochter van Bianca. Het lijkt me erg handig omdat het een goed overzicht geeft over de taken en opdrachten. Mijn zoon en ik hebben geen overzicht over de dingen die we moeten doen. Het is er nog niet van gekomen omdat mijn zoon alleen een PowerPointpresentatie moest maken. Ik vond het erg fijn dat mijn vriend ook meer hielp met aansturen en uitleggen, dat scheelde enorm. Dit deed hij tussen zijn eigen bezigheden door. Hierdoor kon ik ook mijn eigen dingen doen en had ik ook genoeg energie. Om mijn zoon te helpen maakte ik gebruik van de Pomodoro techniek.

Mooie initiatieven

Ondertussen zijn er door heel Nederland heel veel mooie initiatieven ontstaan. Mensen doen voor elkaar boodschappen, sturen kaartjes, klapten voor de mensen in de zorg etc. Op Twitter bieden mensen hulp aan onder de hashtag #coronahulp en op Facebook zijn er verschillende groepen waarin hulp gevraagd en aangeboden wordt.

Ik hoop dat het de komende weken ook goed blijft gaan en dat mensen elkaar blijven helpen. Hoe gaat het met jullie? Hoe gaat het thuiswerken bij jullie?

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

1 gedachte over “Thuiswerken en leren, zo ging dat de afgelopen dagen”

Plaats een reactie