gewoontes

4 Manieren om nieuwe gewoontes te leren

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

4 reacties

De laatste jaren heb ik mezelf een aantal eigenschappen aangeleerd. Een voorbeeld hiervan is het huishouden doen met Flylady. Nu wil ik proberen om mezelf nog een aantal nieuwe gewoontes aanleren. Dit wil ik in kleine stapjes doen. Zo is het makkelijker om een nieuwe gewoonte aan te leren. Meestal duurt het zo’n 21 tot 30 dagen voor een nieuwe gewoonte is aangeleerd, dit verschilt per ding en per persoon.

Welke gewoontes wil ik mezelf aanleren?

 • De traplift in de hoek van de trap zetten als ik ga slapen, dit vanwege de veiligheid.
 • Elke dag mediteren met Headspace. Dit deed ik vorig jaar al, maar helaas heb ik dat niet kunnen volhouden, maar inmiddels gaat dit weer heel goed!
 • Elke dag een half uurtje bezig met mijn cursus Javascript.
 • Ik wil elke nacht weer mijn nachtspalk dragen, sinds ik ziek was, droeg ik hem niet meer.

Het zijn geen hele grote dingen om mezelf aan te leren, maar echt kleine dingen. Ook elke dag een half uurtje aan de cursus is maar iets kleins, maar je boekt er wel flink wat vooruitgang mee.

Hoe kun jezelf gewoontes aanleren?

Je hebt verschillende manieren om een gewoonte aan te leren:

Briefjes

Hang briefjes op op plekken waar je vaak komt. Bijvoorbeeld als je jezelf wil aanleren om elke dag te flossen, hang je een briefje op de badkamer, waarop staat dat je je tanden moet flossen.

Leg de benodigdheden klaar

Natuurlijk kun je ook het flosdraad alvast klaarleggen. En als je elke ochtend wil gaan hardlopen, leg dan je sportoutfit en je hardloopschoenen alvast klaar, zodat je deze gelijk kunt aantrekken als je opstaat. Als je elke dag wil werken aan je verslag: start elke dag je computer op, open het verslag en typ 5 minuten. Je zult zien dat je langer door gaat en als je dit maar vaak genoeg herhaalt, heb je binnen een mum van tijd je verslag af!

I've meditated 43 days in a row. Afbeelding van Headspace. Een van mijn nieuwe gewoontes is elke dag mediteren.
Mijn run streak van 43 dagen in Headspace.

(Run)Streaks

Bepaalde apps en programma’s werken met streaks. Een voorbeeld is Headspace. Ik gebruik Headspace om elke dag te mediteren. Headspace houdt bij hoeveel dagen achter elkaar ik een meditatieoefening doe. Als ik 7 dagen achter elkaar elke dag een oefening doe heb ik een run streak van 7, sla ik de volgende dag over, dan staat mijn run streak weer op 0 en moet ik opnieuw beginnen. Hoe hoger de streak hoe beter.

Habit tracker

Een habit tracker wordt vaak getekend in een bullet journal getekend. Elke keer als je iets gedaan hebt kleur je een vakje in. Bijvoorbeeld: Als ik 30 dagen lang elke dag wil mediteren, teken ik 30 vakjes. Elke dag dat ik een meditatieoefening heb , mag ik een vakje in kleuren.

Hoe wil ik mezelf nieuwe gewoontes aanleren?

Ik gebruik bijna alle bovenstaande manieren om mezelf deze gewoontes aan te leren. Headspace en mijn cursus houden streaks bij. De traplift zet ik zodra ik boven ben beneden in de hoek van de trap, ook mijn nachtspalk leg ik klaar op mijn bed, zodat ik hem niet vergeet om te doen. Eigenlijk is het het beste om je op een gewoonte te focussen, als je deze wil leren in plaats van op meerdere tegelijk. Ik richt me voornamelijk op mijn cursus, omdat de rest eigenlijk best goed gaat. Wat werkt voor jou het beste om een nieuwe gewoonte aan te leren?

Foto door Bich Tran via Pexels.

4 gedachten over “4 Manieren om nieuwe gewoontes te leren”

 1. Ik heb de afgelopen tijd deze manieren ook uitgeprobeerd om nieuwe gewoontes aan te lerenā€¦ Een tijdje ging meditatie goed door gewoon een wekker te zetten, maar na verloop van tijd sloeg ik wel eens over en dat was het begin van het einde.
  Misschien moet ik het een nieuwe kans gevenā€¦
  Een timer zetten voor het bloggen ga ik weer invoeren, kijken wat er dan gebeurd!
  Denk dat het vooral een kwestie is van volhouden en blijven focussen op wat het me (uiteindelijk) oplevert.
  Goed dat je dit onderwerp even aansnijdt; het werkt voor mij als een reminder!

  Groetjes,
  Petra

  Beantwoorden

Plaats een reactie