De nieuwe documentaire Less Is Now van The Minimalists is nu te zien op Netflix.

Less is now en mijn visie op minimalisme

Categorieen:Persoonlijk

2 reacties

Allereerst: Gelukkig Nieuw jaar! Meestal begin ik het nieuwe jaar met mijn doelen te bespreken in een blogpost, maar omdat mijn doelen voornamelijk bij het werk-fittraject liggen. De laatste tijd ben ik heel erg bezig met minimalisme en sinds 1 januari staat de nieuwe documentaire van The Minimalists op Netflix: Less Is Now.

Toen eerste documentaire van The Minimalists 4 jaar geleden in Nederland op Netflix verscheen heb ik daar een review over geschreven. Dus deze documentaire moet er ook op komen te staan.

Mijn visie op minimalisme

Ik heb een soort haat/liefde verhouding met spullen. Ja, ik houd heel erg van mooie spullen. Zo heb ik een Magimix foodprocessor, een Dyson stofzuiger, een vaatwasser en maakte ik een werkplek voor mezelf in huis. Ik kocht deze spullen niet alleen omdat ze mooi zijn, maar ook omdat ze daadwerkelijk waarde toevoegen aan mijn leven en mijn leven makkelijker maken. Maar aan de andere kant: Te veel aan spullen zorgt er ook voor dat de chaos, die ik in mijn hoofd ervaar, alleen nog maar erger wordt en dat zorgt weer voor stress. It’s overwhelming zoals ze bijvoorbeeld in Amerika zo mooi zeggen. En verder probeer ik ook spullen van goede kwaliteit of prijs/kwaliteit te kopen, zodat ze lang meegaan. (in hoeverre ik dat kan betalen). Dat is voor mij ook mijn manier van duurzaam bezig zijn, aangezien de “gangbare” manieren voor mij niet altijd even haalbaar zijn.

Financieel aspect

Daarnaast zit er voor mij nog een financieel aspect aan minimalisme. Ik leef van een Wajong uitkering en ben ik bezig met het aflossen van mijn studieschuld. Ik woon samen en heb daardoor bepaalde kosten niet, maar ik betaal ook alles voor mijn zoon. Daarom werkt minimalisme ook in mijn voordeel.

Soms hoor ik nog wel eens dat minimalisme is weggelegd voor rijke mensen, maar zo zie ik dat niet. Ik ben het tegenovergestelde, al vind ik mezelf niet arm. Ik zie het meer als een soort mindset/levensstijl, die helpt om bewustere keuzes te maken. En daarbij gaat het er niet om de hoeveelheid spullen of dat je je huis strak hebt ingericht met witte en zwarte designmeubelen. Het is hier compleet het tegenovergestelde. Mijn meubels komen hoofdzakelijk van Ikea en doen wat ze moeten doen. Persoonlijk zou ik ook niet graag in een leeg huis willen wonen. Ik wil me wel thuis voelen en met gemak kunnen leven.

Less Is Now

Less Is Now is het vervolg op Minimalism: a documentairy about the important things. Het gaat dieper in op het verhaal van The Minimalists en er komen nog meer mensen aan het woord. Ik vind het erg fijn dat de documentaire nog geen uur duurt. Het vertelt het verhaal van Joshua en Ryan. Hoe zij zijn begonnen met minimalisme en waarom. Je ziet ook dat ze het allebei vroeger niet breed hadden.

Ik vond het gesprek tussen Ryan en Joshua in de auto heel mooi en herkenbaar. “Eigenlijk hadden we minimalisme goed kunnen gebruiken in onze jeugd. Minimalisme gaat om het doelbewust gebruik van wat je hebt.” We vroegen ons nooit af: Wat is noodzakelijk? Wat is essentieel en welke spullen voegen waarde toe aan ons leven?” Het kwam er op neer dat ze veel spullen hadden. Ze hadden het van anderen gekregen omdat ze arm waren, maar eigenlijk hadden ze de spullen niet nodig.


Hoe gaan we met spullen om?

Ook wordt er verteld hoe we kijken naar spullen en wat bedrijven doen om producten aan ons verkopen. (Ik voel me nu ineens best slecht haha omdat ik advertenties heb op mijn blog, ik doe er dus ook aan mee😅) Maar er wordt ook gezegd dat verkopen niet perse slecht is, want we hebben tenslotte wel spullen nodig, het gaat meer om het teveel aan spullen kopen en verkopen. Zo gaf ik jaren lang te veel geld uit, waardoor ik elke maand 500 euro rood stond.

Het is ook zo dat het hebben van veel spullen vaak wordt gezien als succesvol zijn. Als je maar veel spullen hebt, dan ben je succesvol. Ik heb dat idee lang gehad, met dank aan programma’s als MTV Cribs. Dat leerden The Minimalists ook als kind, tot ze erachter kwamen dat ze er eigenlijk niet gelukkig van werden en dat spullen meer een last waren.

Spullen weg doen

Wat ik ook mooi vond is dat Joshua en Ryan allebei op een andere manier begonnen met ont spullen. Ryan, pakte al zijn spullen in en deed alsof hij ging verhuizen. Vervolgens pakte hij alleen de spullen uit die hij nodig had in 3 weken tijd. Na 3 weken deed hij alle andere spullen weg. Dat was ongeveer 80% van al zijn spullen. Ryan vertelde dat hij zich niet eens meer kon herinneren wat er in die dozen zat. Hij voelde zich vrij, had zijn leven terug en kon zich nu op mensen focussen in plaats van op spullen.

Joshua begon met de 30 dagen lang steeds 1 ding weg doen, maar het werden er steeds meer. Hij heeft er een paar maanden over gedaan om veel spullen weg te doen. Persoonlijk, zou ik het liefst net als Ryan al mijn spullen inpakken en na een maand ofzo wegdoen. Of net als Marie Kondo mijn hele huis opruimen. Dat is wel flink wat werk, dan heb je het meeste wel gehad. Maar daar heb ik vanwege cerebrale parese geen energie voor.

30 day Minimalism game

En minimalisme is een middel om je leven te versimpelen op een manier die bij jou past. Voor mij is minimalisme een middel om mijn leven met mijn gezin en cerebrale parese te leven en te versimpelen, zodat ik meer tijd en energie over heb, voor mijn gezin en de dingen die ik echt leuk vind, zoals werken. Daarom begin ik regelmatig met de 30 day Minimalism game. Op 1 januari ben ik weer begonnen en ik heb nu al 37 dingen weggedaan. Bij de Minimalism game doe je op de eerste dag 1 ding weg, de tweede dag 2 dingen, dag 3, 3 dingen, enz. Het liefst doe je dat met iemand samen. Wie het meest weg doet, heeft gewonnen. Aan het einde van Less is Now wordt er een uitleg gegeven over de Minimalism Game.

Less Is Now is sinds 1 januari te zien op Netflix.

Bron afbeelding: The Minimalists

2 gedachten over “Less is now en mijn visie op minimalisme”

  1. Minimalisme. Zo rond het jaar 2000 was het DE stijl. Huisinrichting en kleding, ik vond het prachtig. Bijzonder dat er 20 jaar later een Netflix serie over een dergelijke stijl komt. Ik heb zelf geen Netflix, maar begrijp het goed door je beschrijving. Ik hoop dat de tijd van “over the top”, de tijd van druk, druk, druk van de afgelopen 10 jaar nooit meer terugkomt. Ik hoop dat er een mooi nieuw normaal komt met versimpeling. Veel succes met je challenge.

    Beantwoorden
    • Dankjewel! Het minimalisme waar ik over schreef is een levensstijl, een middel om het leven te versimpelen. Ik vind de rust van nu ook veel prettiger inderdaad. Ik wens je een goed 2021!

      Beantwoorden

Plaats een reactie